Dışişleri Konsolosluk Memuru Sınavı 2013

Dışişleri Konsolosluk Memuru Sınav İlanı


İŞKUR Kamu İş İlanları, Kamuda Memur alım ilanları, T.C. Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Ve İhtisas Memurluğu Sınavı 4 Kategoride Toplam 120 Memur Alımı.

Başvururular: 12 Ağustos 2013’te Başlayacak Ve 23 Ağustos 2013 Saat 18:00’da Sona Erecek.

Başvuru Koşulları:
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. Maddesinde Sayılan Genel Şartları Taşımak, 14/09/2013 Tarihi İtibarıyla 35 Yaşını Doldurmamış Olmak (14/09/1978 Ve Daha Sonra Doğmuş Olmak), Gerekmektedir.
Konsolosluk Ve İhtisas Memurluğu Sınavı Dört Farklı Kategori İtibariyle Yapılacak Olup, Söz Konusu Kategorilerin İsimleri, Sınavların Yapılacağı Yabancı Diller, Kategoriler İtibariyle KPSS Puan Türleri Ve Başvuru İçin Gerekli Olan Ve 2012 Veya 2013 Yıllarında Alınmış Olan Asgari KPSS Puanları, Atama Yapılabilecek Azami Kadro Sayıları İle Sınava Kabul Edilecek Aday Sayıları Aşağıdaki Tabloda Belirtilmiştir.



Kategori

Adı


Yabancı Dil


KPSS

Puan Türü


Asgari KPSS Puanı


Kontenjan


Yazılı Sınava Kabul Edilecek Aday Sayısı


Çoktan Seçmeli Sınava Kabul Edilecek Aday Sayısı

Genel-1

Almanca
Fransızca
İngilizce 

3
36
108

80

60

300

1200

Genel-2

Arapça Bulgarca Çince
Gürcüce
İspanyolca
Portekizce Rusça
Sırpça
Urduca
Yunanca

3

60

30

150

600

Hukuk ve İnsan Hakları

Fransızca
İngilizce

3
21
103

80

10

50

200

Bilişim ve Bilgi Teknolojileri

İngilizce

3
6
106

75

20

100

400

TOPLAM

120

600

2400

Farklı Kategori Sınavları İçin Özel Şartlar Aşağıdaki Gibidir;

Genel-1 Kategori:
Sınava Girecek Adayların En Az Lisans Düzeyinde Üniversite Mezunu Olmaları,
Genel-2 Kategori:
Sınava Girecek Adayların;
Türkiye’deki Üniversitelerin İlgili Dil Bölümlerinden (Dil Öğretmenlikleri Dâhil) Mezun Olmak Veya Tabloda Belirtilen Dillerde Eğitim Veren Yabancı Üniversitelerin Herhangi Bir Bölümünden Alınmış Lisans/Lisansüstü Eğitim Diplomasına Sahip Bulunmak Veya Herhangi Bir Alanda Lisans Diplomasına Sahip Olup Sınava Girilecek Yabancı Dilde 2011, 2012 Veya 2013 Yılları İçerisinde KPDS / YDS’de En Az C (En Az 70 Puan) Seviyesinde Başarılı Olmuş Bulunmaları.

Hukuk Ve İnsan Hakları Kategorisi:
Sınava Girecek Adayların Hukuk Fakültesinden Lisans Düzeyinde Mezun Olmaları Veya Dört Yıllık Eğitim Veren Herhangi Bir Fakülteden Lisans Diplomasına Sahip Olmak Kaydıyla İnsan Hakları Veya Hukuk Alanında Lisansüstü Eğitimini Tamamlamış Olmaları,

Bilişim Ve Bilgi Teknolojileri Kategorisi:
Sınava Girecek Adayların Lisans Düzeyinde Eğitim Veren Fakültelerin Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Matematik Veya Matematik Mühendisliği, Elektronik Ve/Veya Haberleşme Mühendisliği, Bilişim/İletişim Sistemleri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği Veya İstatistik Bölümlerinden Mezun Olmaları, Gerekmektedir.

Genel-1, Hukuk Ve İnsan Hakları İle Bilişim Ve Bilgi Teknolojileri Kategorilerinden Sınava KPSS-3 Puan Türü İle Başvurmak İsteyen Adayların Bu Puan Türünden En Az 80 Puan Almış Olmak Kaydıyla 2011, 2012 Ve 2013 Yıllarında Gerçekleştirilen KPDS/YDS Veya Denkliği YÖK Tarafından Kabul Edilen Bir Uluslarası Dil Sınavından % 70 Seviyesinde Başarılı Olmaları Gerekmektedir.
Çoktan Seçmeli Sınava Kabul Edilecek Adaylar, Her Bir Kategori İçin Tek Bir Liste Halinde Yapılacak Sıralamayla Belirlenecek Olup Asgari KPSS Puanına Sahip Olmak Sınava Katılma Hakkını Garanti Etmemektedir. Aday Adayları Farklı Kategorilerde Gerçekleştirilecek Olan Aday Konsolosluk Ve İhtisas Memurluğu Giriş Sınavlarından Yalnızca Birine Başvurabileceklerdir.
Sınava Katılmaya Hak Kazanan Adayların Listesi, Bakanlığın http://www.mfa.gov.tr Adresli İnternet Sitesi Üzerinden İlan Edilecektir.

Sınava Katılabilecek Adaylara İlişkin Yapılacak Duyuruda, Sınav Programına Ve Sınavın Yapılacağı Adres Bilgilerine De Yer Verilecektir.

Aday Konsolosluk Ve İhtisas Memuru:
Dış İlişkilerin Yürütülmesi Kapsamında Görev, Yetki Ve Sorumluluk Üstlenen Ve Yurtdışında Temsil Görevi İcra Eden Diplomatik Kariyer Memurlarıdır. Bu İlana Göre Açılacak Giriş Sınavları İle Bakanlığa Alınacak Konsolosluk Ve İhtisas Memurlarının, Genel Görev Tanımları Çerçevesinde, Merkez Ve Yurtdışı Teşkilatında Konsolosluk, Kamu Diplomasisi, Ekonomik Ve Kültürel İşler, Protokol, Kançılarya İdaresi, Ulusal Mevzuatla Bağlantılı Hukuki, İdari Ve Mali İşler Alanlarında Görev Yapmaları Öngörülmektedir. Konsolosluk Ve İhtisas Memurları Hakkında Ayrıntılı Bilgeye Bakanlığımızın http://www.mfa.gov.tr Adresli İnternet Sayfasından Erişmek Mümkündür.

Giriş Sınavlarını Kazananların Atamaları, Varsa Müktesep Maaş Dereceleri De Göz Önünde Bulundurularak, Genel İdare Hizmetleri Sınıfından 7 İlâ 9 Uncu Derece Kadrolara Yapılabilecektir. Herhangi Bir Kategoriden Belirlenen Kontenjan Sayısı Kadar Adayın Sözlü Sınav Sonucunda Başarılı Olamaması Halinde, Bu Kontenjan Diğer Kategori Veya Kategorilere Tahsis Edilebilir.
Sınavların Çoktan Seçmeli İlk Aşaması, 14 Eylül 2013 Tarihinde Ankara’da Yapılacaktır. Giriş Sınavına İlişkin Olarak Bu İlanda Yer Verilmemiş Düzenlemeler, Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliğinde Yer Almaktadır.

Sınav Başvuruları:
Giriş Sınavı Başvuruları, 12 Ağustos 2013 Tarihinde Başlayacak Ve 23 Ağustos 2013 Tarihinde Saat 18:00’de Sona Erecektir. Başvurular, Bakanlığın https://sinav.mfa.gov.tr Adresli İnternet Sitesi Üzerinden Elektronik Ortamda Ve Adaylarca Temin Edilecek Olan E-Devlet Şifresi İle Yapılacaktır. Başvuru İçin Gerekli Olan Bilgiler Ve Elektronik Ortamda İletilecek Belge Örnekleri Şunlardır:

A) T.C. Kimlik Numarası,
B) KPSS Sonuç Puanının Beyanı,
C) Diploma Veya Mezuniyet Belgesi (Yabancı Üniversitelerden Alınmış Olması Halinde, YÖK Onaylı Denklik Belgesinin De İletilmesi Gerekmektedir),
Ç) Mevcut Görünümü Yansıtan Vesikalık Fotoğraf,
D) Varsa Lisansüstü Eğitim Diploması (Yabancı Üniversitelerden Alınmış Olması Halinde, YÖK Onaylı Denklik Belgesinin De İletilmesi Gerekmektedir),
E) 40 TL Sınav Ücretinin Türkiye İş Bankası Dışişleri Bakanlığı Şubesi 4368 0034334 No’lu Dışişleri Bakanlığı Hesabına Yatırıldığına Dair Banka Dekontu, (Elektronik İşlemler Sonucu Alınan Dekont Örnekleri De Kabul Edilmektedir.),

Sınava Girilecek Yabancı Dil Haricinde, Diğer Bir Dil Veya Dillerden 2011, 2012 Veya 2013 Yıllarında Alınmış En Az “B” Düzeyinde KPDS/YDS Puanı Olanlar, Sınavda İlave Puan Almaya Hak Kazanabilmeleri İçin, KPDS/YDS Sonuç Belgelerini De Diğer Başvuru Evrakıyla Birlikte İletmeleri Gerekmektedir.
Sınava Girilecek Yabancı Dil Haricinde, Diğer Bir Dil Veya Dillerden Ek Puan Alınabilmesi İçin, KPDS/YDS Puanı Yerine, Eşdeğerliği YÖK Tarafından Saptanmış Uluslararası Dil Sınavlarından 2011, 2012 Veya 2013 Yıllarında Alınan Puanların KPDS/YDS’deki Karşılıkları Da Değerlendirmeye Alınacaktır.

Sınav Nasıl Yapılacak:
Çoktan Seçmeli Sınav:
(1) Çoktan Seçmeli Sınav 14 Eylül 2013 Tarihinde Yapılacak Olup, Sınava Katılabilecek Olan Adayların Listesi Bakanlığımız İnternet Sitesinde İlan Edilecektir.
(2) Çoktan Seçmeli Sınav 100 Sorudan Oluşacak Ve 100 Dakika Sürecek Olup, Aşağıdaki Alanları Kapsayacaktır.
A) Genel Yetenek (35 Soru)
B) Genel Kültür (35 Soru)
C) Anayasa Hukuku (10 Soru)
D) İdare Hukuku (10 Soru)
E)Genel İktisat (10 Soru)
Çoktan Seçmeli Sınavda Aşağıdaki Esaslara Göre Ek Puan Uygulamasına Gidilecektir.
Adayın Herhangi Bir Dilde 2011, 2012 Veya 2013 Yılında Almış Olduğu KPDS/YDS Puanının 90’in Üzerinde Kalan Kısmı, Adayın Çoktan Seçmeli Sınav Notuna Eklenecektir. Çoktan Seçmeli Bilgi Sınavının Sonuçları Ve Yazılı Sınav Tarihi Bakanlığımız İnternet Sitesinde Açıklanacaktır.
Yazılı Sınav:
(1)Yazılı Sınav Aşağıdaki Bölümlerden Oluşacaktır.
A) Türkçe Kompozisyon
B) Yabancı Dilde Kompozisyon
C) Türkçeden Yabancı Dile Çeviri
Ç) Yabancı Dilden Türkçeye Çeviri
Yazılı Sınavda Geçer Not Her Bir Bölüm İçin 100 Üzerinden 70’tir.
Adaylar, Aşağıdaki Esaslara Göre Yazılı Sınavda İlave Puan Elde Edebileceklerdir:
Yazılı Sınava Gireceği Yabancı Dil Haricinde, Adayın Herhangi Bir Diğer Dilde 2011, 2012 Veya 2013 Yılında Almış Olduğu KPDS/YDS Puanının 80’in Üzerinde Kalan Kısmı, Yazılı Sınavda Aritmetik Ortalaması Alınacak Puan Toplamına Eklenecektir.
Üçüncü Bir Yabancı Dili Daha Bilen Adayın, Bu Dilde 2011, 2012 Veya 2013 Yılında KPDS’den Aldığı Puanın 80’in Üzerinde Kalan Kısmının Yarısı Da Yazılı Sınavda Aritmetik Ortalaması Alınacak Puan Toplamına Eklenecektir.
Yazılı Sınav Aşamasının Sonuçlarına Bakanlık İnternet Sitesi Üzerinden Ulaşılabilecektir. Bu Aşamaya Katılanlara Ayrıca Tebligat Yapılmayacaktır.

Sözlü Sınav:
(1)Yazılı Sınavda Başarılı Olan Adaylar Sözlü Sınav Aşamasına Geçmeye Hak Kazanacaktır. Sözlü Sınavda Adaylar, Muhakeme, Kavrayış, Temsil Görevine İlişkin Nitelikleri Ve Yeterliliği, Genel Kültür Düzeyi, Türkçe Ve Yabancı Dilde İfade Yeteneği İle Genel Davranış Ve Tepkilerinin Meslek Gereklerine Uygunluğu Açısından Öncelikle Değerlendirilecektir. Ankara’da Yapılacak Sözlü Sınavın Tarihi, Yazılı Sınav Sonucuyla Birlikte İlan Edilecektir.

Sözlü Sınavda Geçer Not 100 Üzerinden 70’tir.
Sözlü Sınav Aşamasının Sonuçları Bakanlık İnternet Sitesinde İlan Edilecektir.
İlave Bilgi Talepleri İçin Aşağıdaki Adres Ve E-Posta Üzerinden Bakanlıkla Temasa Geçilmesi Mümkündür:
T.C. Dışişleri Bakanlığı/İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı (C Blok 4. Kat) Balgat Ankara
E-posta: sinav@mfa.gov.tr

Not: Türkiye Büyük Millet Meclisince 12.07.2013 Tarihinde Kabul Edilen 478 Sayılı Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Sayın Cumhurbaşkanımızın Onayını Müteakip Resmi Gazetede Yayımlandıktan Sonra Yürürlüğe Girecektir. Söz Konusu Kanunda, Giriş Sınavı Başvuru Tarihleri Olan 12-23 Ağustos Tarihleri Arasında, Kariyer Memurlukları Sınavları İçin Öngörülen Üst Yaş Sınırının Hangi Tarihten İtibaren Hesaplanacağına İlişkin Olarak İlanda Yer Verilen Şartlardan Faklı Bir Düzenleme Olması Halinde, Başvuruların Yapılacağı Elektronik Sistemde Gerekli Değişiklikler Yapılacaktır.