Adalet Bakanlığı İdari Hakim Adayı Alımı 2013
Türkiye İş Kurumu İŞKUR Kamu İş İlanları, Kamu Memur Alımı. Adalet Bakanlığı 200 İdari Yargı Hakim Adayı Alacak, Başvuru Yapacak Adayların Hukuk Fakültesi Mezunu Olması Gerekli.
Yüzde 20'lik Kontenjan İse İktisat, İdari Bilimler, Maliye Ve Siyasal Bilgiler Mezunları İçin Ayrıldı.
16 Eylül 2013 Tarihinde Başlayacak Başvurular 24 Eylül 2013 Tarihinde Sona Erecek.
Bakanlığımızca Yazılı Yarışma Sınavı Ve Mülakat İle 9-5 Dereceli Kadrolara 200 İdarî Yargı Hâkim Adayı Alınacaktır.
Başvurular, Elektronik Ortamda ÖSYM Başvuru Merkezlerinde (Tüm İl - İlçe ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinde) (F) Bendinde Belirtilen Usul Çerçevesinde Alınacak Olup; 16 Eylül 2013 Pazartesi Günü Başlayacak, 24 Eylül 2013 Salı Günü Mesai Saati Bitiminde Sona Erecektir. Başvuruyu Yapan Adayların (G) Bendinde Belirtilen Evrakı 16-24 Eylül 2013 Tarihleri Arasında Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Hâkim Adaylığı Şube Müdürlüğüne Veya Bulundukları Yer Cumhuriyet Başsavcılıklarına Vermeleri Gerekmektedir.
Yazılı Yarışma Sınavı, Ölçme Seçme Ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tarafından 2 Kasım 2013 Cumartesi Günü Ankara'da Yapılacaktır. Sınav Saat 09.30'da Başlayacak Ve 2.5 Saat Sürecektir.
Sınavın Organizasyonu Ve Uygulanması Tamamen ÖSYM'nin Sorumluluğunda Gerçekleştirilecektir. Sınav Test Usulü İle Yapılacak Olup, Cevap Kağıtları ÖSYM de Optik Okuyucu İle Okunacak Ve Bilgisayar Ortamında Değerlendirilecektir. Değerlendirme Sırasında Yalnız Doğru Cevaplar Dikkate Alınacak, Yanlış Cevaplar Dikkate Alınmayacaktır. Testteki Sorulardan Herhangi Biri, Biçimsel Veya Bilimsel Bir Nedenle ÖSYM Tarafından "Geçersiz" Sayıldığı Takdirde, Bu Soru, İlgili Testte En Az Bir İşareti Bulunan Tüm Adaylar İçin Doğru Cevaplanmış Kabul Edilecektir
Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testi Yirmi (20) Tam Puan Üzerinden; Alan Bilgisi Testi Seksen (80) Tam Puan Üzerinden Ayrı Ayrı Değerlendirilecektir. Bu Değerlendirme Yapılırken Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testi Konuları İle Alan Bilgisi Testi Konuları Kendi Aralarında Eşit Olarak Puanlandırılacaktır.
Buna Göre; Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testi'nde Bulunan 5 Konu (Türkçe, Matematik, Türk Kültür Ve Medeniyetleri, Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Ve Temel Yurttaşlık Bilgisi) İle Alan Bilgisi Testi'nde Bulunan 10 Konu (Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, İdarî Yargılama Usulü, Hukuk Yargılama Usulü, Borçlar Hukuku (Genel Hükümler), Medeni Hukuk, Ceza Hukuku (Genel Hükümler), Vergi Hukuku, Vergi Usul Hukuku Ve Maliye-Ekonomi) Ayrı Birer Alt Test Olarak Değerlendirilecektir.
Bu 15 Alt Test İçin Adayların Ham Puanları Ayrı Ayrı Hesaplanacaktır. Her Alt Test İçin Sınava Giren Adayların Ham Puanları Kullanılarak Ortalama Ve Standart Sapma Değerleri Bulunacaktır. Bulunan Ortalama Ve Standart Sapma Değerleri Kullanılarak Her Alt Test İçin Adayların Ham Puanları, Ortalaması 50 Ve Standart Sapması 10 Olan Standart Puanlara Dönüştürülecektir. Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testi'nde Bulun 5 Alt Test İçin Hesaplanan Standart Puanların Her Biri 0,2 Ağırlıklandırma Katsayısı İle Çarpılarak Toplanacak Ve Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testi Ağırlıklı Puanı Bulunacaktır. Alan Bilgisi Testi'nde Bulunan 10 Alt Test İçin Hesaplanan Standart Puanların Her Biri 0,1 Ağırlıklandırma Katsayısı İle Çarpılarak Toplanacak Ve Alan Bilgisi Testi Ağırlıklı Puanı Bulunacaktır.
Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testi Ağırlıklı Puanı, En Büyüğü 20, En Küçüğü Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testi'nin Bütününde Hesaplanan En Düşük Ham Puan Değerinin 0,5 İle Çarpılması Sonucu Bulunacak Değer Olacak Şekilde Puanlara Dönüştürülecek Ve Bu Puan Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testi Başarı Puanı Olarak Adlandırılacaktır. Alan Bilgisi Testi Ağırlıklı Puanı, En Büyüğü 80, En Küçüğü Alan Bilgisi Testi'nin Bütününde Hesaplanan En Düşük Ham Puan Değerinin 0,8 İle Çarpılması Sonucu Bulunacak Değer Olacak Şekilde Puanlara Dönüştürülecek Ve Bu Puan Alan Bilgisi Testi Başarı Puanı Olarak Adlandırılacaktır.
Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testi Başarı Puanı İle Alan Bilgisi Testi Başarı Puanı'nın Toplanması İle Genel Başarı Puanı Hesaplanacaktır. Genel Başarı Puanı Sıralamasına Göre En Yüksek Puan Alan Adaydan Başlanmak Üzere İlan Edilen Kadronun (200) İki Katı Fazlası Olan 600 Aday Mülakata Katılmaya Hak Kazanacaktır. 600'ncü Aday İle Aynı Puanı Alan Adaylarda Mülakata Çağrılacaktır.
70 Ve Üzeri Puan Alanların Sayısı 600'ü Bulmazsa Sadece 70 Ve Üzeri Puan Alan Adaylar Mülakata Çağırılacaktır. Bu Şekilde Yapılan Değerlendirmeye Göre Kontenjana Giren Adayların Sınav Sonuç Bilgisinde "Mülakata Katılmaya Hak Kazandınız. Mülakat Tarihlerini Adalet Bakanlığının Internet Sayfasından Takip Ediniz.", 70 Ve Üzerinde Puan Alan Ancak Kontenjana Giremeyen Adayların Sınav Sonuç Bilgisinde" Kontenjan Nedeniyle Mülakata Katılmaya Hak Kazanamadınız.", 70 Puanın Altında Puan Alan Adayların Sınav Sonuç Bilgisinde İse "Kazanamadınız" İbaresi Yer Alacaktır. Hukuk Alanında Doktora Yapmış Ve Giriş Sınavının Yapıldığı Tarih İtibariyle (Doğum Tarihi 02.11.1978 Ve Daha Sonrası Olanlar) 35 Yaşını Doldurmamış Olanlar, Yazılı Sınavdan Muaf Olup, Sadece Mülakata Tabi Tutulacaklardır.
2802 Sayılı Hâkimler Ve Savcılar Kanununun Değişik 8 İnci Maddesi Uyarınca Adaylığa Atanacakların Aşağıdaki Şartları Taşımaları Gerekmektedir:
A) Türk Vatandaşı Olmak,
B) Giriş Sınavının Yapıldığı Tarih İtibarıyla 35 Yaşını (Doğum Tarihi 02.11.1978 Ve Daha Sonra Olanlar) Doldurmamış Olmak,
C) Hukuk Fakültesinden Mezun Olmak Veya Yabancı Bir Hukuk Fakültesini Bitirip De Türkiye'deki Hukuk Fakülteleri Programlarına Göre Eksik Kalan Derslerden Sınava Girip Başarı Belgesi Almış Bulunmak, Hukuk Fakültesinden Mezun Olanlar Dışından Alınacak Adaylar Bakımından Her Dönemde Alınacak Aday Sayısının Yüzde Yirmisini Geçmemek Üzere İhtiyaç Oranında Hukuk Veya Hukuk Bilgisine Programlarında Yeterince Yer Veren Siyasal Bilgiler, İdarî Bilimler, İktisat Ve Maliye Alanlarında En Az Dört Yıllık Yüksek Öğrenim Yapmış Veya Bunlara Denkliği Kabul Edilmiş Yabancı Öğretim Kurumlarından Mezun Olmak,
D) Kamu Haklarından Yasaklı Olmamak,
E) Askerlik Durumu İtibariyle Askerlikle İlgisi Bulunmamak Veya Muvazzaflık Hizmetini Yapmış Yahut Ertelenmiş Veya Yedeğe Geçirilmiş Olmak,
F) Hâkimlik Ve Savcılık Görevlerini Sürekli Olarak Yurdun Her Yerinde Yapmasına Engel Olabilecek Vücut Ve Akıl Hastalığı Veya Sakatlığı, Alışılmışın Dışında Çevrenin Yadırgayacağı Şekilde Konuşma Ve Organlarının Hareketini Kontrol Zorluğu Çekmek Gibi Özürlü Durumları Bulunmamak,
G) Taksirli Suçlar Hariç Olmak Üzere, Üç Aydan Fazla Hapis Veya Affa Uğramış Olsa Bile Devletin Şahsiyetine Karşı İşlenen Suçlarla, Zimmet, İhtilas, İrtikâp, Rüşvet, Hırsızlık, Dolandırıcılık, Sahtecilik, İnancı Kötüye Kullanma, Dolanlı İflâs Gibi Yüz Kızartıcı Veya Şeref Ve Haysiyet Kırıcı Bir Suçtan Veya Kaçakçılık, Resmî İhale Ve Alım Satımlara Fesat Karıştırma, Devlet Sırlarını Açığa Vurma Suçlarından Dolayı Hükümlü Bulunmamak Veya Bu Suçlardan Veya Taksirli Suçlar Hariç Olmak Üzere Üç Aydan Fazla Hürriyeti Bağlayıcı Cezayı Gerektiren Bir Fiilden Dolayı Soruşturma Veya Kovuşturma Altında Olmamak,
H) Hâkimlik Ve Savcılık Mesleğine Yakışmayacak Tutum Ve Davranışlarda Bulunmamış Olmak.
Sınava Başvurular: 16-24 Eylül 2013 Tarihleri Arasında Elektronik Ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri (Tüm İl/İlçe ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri) Aracılığıyla Alınacaktır. (ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinin Adresi ÖSYM'nin Internet Sayfasında Yer Almaktadır.) Bu Nedenle Adayların Başvuru Tarihleri Arasında Sınav Ücreti Olan 80 TL'yi ÖSYM Adına Akbank.Denizbank, T.Halk Bankası, T.Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türk Ekonomi Bankası, T.C Ziraat Bankası Şubeleri Ve Internet Bankacılığı Aracılığıyla Ve PTT İşyerlerinden Öncelikle Yatırmış Olmaları Gerekmektedir. Sınav Ücreti ÖSYM'nin İnternet Sayfasında Yer Alan "ÖDEMELER" Alanından Kredi Kartı/Banka Kartı İle De Yatırabilecektir. Sınav Ücretini Yatıran Adaylar:
1- ÖSYM'nin Internet Adresinden Temin Edecekleri Aday Başvuru Formu, (Bu Form Eksiksiz Bir Şekilde Doldurulacaktır.)
2- Sınav Ücretinin Yatırıldığını Gösteren Banka Dekontu,
3- Hukuk Fakültesinden Mezun Olduğuna Dair Diploma Veya Mezuniyet Belgesi İle Yabancı Bir Hukuk Fakültesini Bitirip De Türkiye'de Hukuk Fakülteleri Programlarına Göre Eksik Kalan Derslerden Sınava Girip Başarılı Olduğuna Dair Belgeyi, Hukuk Fakültesinden Mezun Olanlar Dışından Alınacak Adaylar Bakımından, Hukuk Veya Hukuk Bilgisine Programlarında Yeterince Yer Veren Siyasal Bilgiler, İdarî Bilimler, İktisat Ve Maliye Alanlarında En Az Dört Yıllık Yüksek Öğrenim Yapmış Veya Bunlara Denkliği Kabul Edilmiş Yabancı Öğretim Kurumlarından Mezun Olduğuna Dair Belgeyle Belgelerin Onaylı Örneği De Kabul Edilir.),
4- Nüfus Cüzdanı Veya Süresi Geçerli Pasaport İle Birlikte Bizzat Başvuracaklardır. Başvurular ÖSYM Başvuru Merkezlerince Alınacak Olup, Başvuru Merkezi Görevlisi Tarafından Adayın Aday Başvuru Formundaki Bilgileri İle Birlikte Web Kamera İle Alınacak Fotoğrafı Elektronik Ortama Aktarılacaktır. Çekilen Fotoğraf Adayın Fiziksel Olarak Tanınmasını Sağlayacak Nitelikte Olmalıdır. Başvuru Merkezi Görevlisi Adayın Bilgilerini Ve Fotoğrafını Elektronik Ortama Aktardıktan Sonra Yazıcıdan Alacağı Aday Başvuru Kayıt Bilgileri Formunu Kontrol Etmesi İçin Adaya Verecektir. Form Adayca Kontrol Edilip İmzalandıktan Sonra Görevli Tarafından Onaylanacaktır. Adaylar Başvuru Merkezine Başvuru Hizmeti Ücreti Olarak 3,00 TL Ücret Ödeyeceklerdir. Adaylar Sınava Başvuru İşlemini Tamamladıktan Sonra, Başvuru Bilgilerini ÖSYM'nin https://ais.osym. gov.tr İnternet Adresinden Kontrol Etmelidir.
Başvuru İşleminin Sistemde Görülmemesi Veya Bilgilerde Yanlışlık Olması Durumunda ÖSYM'ye Müracaat Etmelidir Aday Tarafından, Fotoğraflı Aday Başvuru Kayıt Bilgileri Formu Aşağıda (G) Bendinde Belirtilen Belgeler İle Birlikte Başvuru Tarihleri Arasında Personel Genel Müdürlüğü Hâkim Adaylığı Şube Müdürlüğüne Bizzat Teslim Edilecek Ya Da İlgilinin Bulunduğu Yer Cumhuriyet Başsavcılığı Aracılığıyla (Masrafı İlgilisi Tarafından Verilmek Suretiyle) APS Yoluyla Gönderilecektir.
Adayların, Aday Başvuru Formuna Yazdıkları Bilgilerin Sorumluluğu Kendilerine Aittir. Aday, Başvuru Formuna Yazılan Bilgilerdeki Eksik Ve Yanlışlar Yüzünden Doğacak Sonuçlardan Sorumlu Olacaktır. Bir Adayın Beyanının Gerçeğe Uymadığı Tespit Edildiği Takdirde Aday, Aradan Geçen Süreye Bakılmaksızın Bu Sınavdan Elde Ettiği Tüm Haklarını Kaybedecektir. Adayların Belgelerinin Kontrolü Adalet Bakanlığı Tarafından Yapılacak, Başvurusu Kabul Edilen Adayların T.C. Kimlik Numaralarını İçeren Liste En Geç 11 Ekim 2013 Tarihinde ÖSYM'ye Bildirilecektir.
Sınava Girmek İsteyenler: ÖSYM Sınav Başvuru Merkezlerine Elektronik Ortamda Başvuru Yaptıktan Sonra;
1) Aday Başvuru Kayıt Bilgileri Formunu (ÖSYM Görevlisi Tarafından Sınava Başvurulduğuna Dair Adaya Verilen Formun Bir Örneği),
2) Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü İnternet Sitesindeki Formlar Bölümünde Yer Alan İdarî Yargı Hâkim Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı Başvuru Formu,
3) Hukuk Fakültesinden Mezun Olduğuna Dair Diploma Veya Mezuniyet Belgesi İle Yabancı Bir Hukuk Fakültesini Bitirip De Türkiye'de Hukuk Fakülteleri Programlarına Göre Eksik Kalan Derslerden Sınava Girip Başarılı Olduğuna Dair Belgeyi, Hukuk Fakültesinden Mezun Olanlar Dışından Alınacak Adaylar Bakımından, Hukuk Veya Hukuk Bilgisine Programlarında Yeterince Yer Veren Siyasal Bilgiler, İdarî Bilimler, İktisat Ve Maliye Alanlarında En Az Dört Yıllık Yüksek Öğrenim Yapmış Veya Bunlara Denkliği Kabul Edilmiş Yabancı Öğretim Kurumlarından Mezun Olduğuna Dair Belgeyi (Belgelerin Onaylı Örneği De Kabul Edilir.)
4) Hukuk Veya Hukuk Bilgisine Programlarında Yeterince Yer Verilip Verilmediğinin Tespit Edilmesi Amacı İle Hukuk Fakültesi Haricindeki Alanlardan Mezun Olanların Ayrıca Transkript Belgelerini, 24 Eylül 2013 Salı Günü Mesai Saati Bitimine Kadar, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Hâkim Adaylığı Şube Müdürlüğüne Veya Bulundukları Yer Cumhuriyet Başsavcılıklarına Vermeleri Gerekmektedir. Cumhuriyet Başsavcılıkları Başvuru Evrakını Masrafı İlgilisinden Alınmak Suretiyle Acele Posta Servisi (APS) İle Aynı Gün Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne Göndereceklerdir. Postadaki Gecikmeler Nedeniyle Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Sorumlu Tutulamaz. Eksik Evrakı Olan Veya Başvuru Koşullarını Taşımadığı Tespit Edilenlerin Başvuruları Kabul Edilmeyecek Ve ÖSYM'ye Gönderilecek Başvuru Listesine Dahil Edilmeyeceklerdir. Başvurusunu Yapmayan, ÖSYM Başvuru Merkezlerine Başvuru Yaptığı Halde Sınava Katılmak İçin Gerekli Evrakı Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğüne Göndermeyen, Başvuru Koşullarını Taşımayan, Başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan Resmi ilanlar www.ilan.gov.tr'de Veya Sınavdan Çıkarılan, Sınavda Başarı Sağlayamayan Veya Sınavı Geçersiz Sayılan, Ücret Gerektirmeyen Bir İşlem İçin Ücret Yatıran Aynı İşlem İçin Birden Fazla Ödeme Yapan Adayların Ödedikleri Ücretler İade Edilmeyecektir. Hukuk Alanında Doktora Yapmış Ve Giriş Sınavının Yapıldığı Tarih İtibariyle (Doğum Tarihi 02.11.1978 Ve Daha Sonrası Olanlar) 35 Yaşını Doldurmamış Olanlar, Yazılı Sınavdan Muaf Olup, Sadece Mülakata Tabi Tutulacağından Başvuruları Elektronik Ortamda Alınmayacaktır. Bu Kişilerin Başvuru Formu (Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü İnternet Sitesindeki Formlar Bölümünde Yer Alan İdarî Yargı Hâkim Adaylığı Yazılı Yarışma Sınavı Başvuru Formu) İle Birlikte İlanın (G) Maddesinin 3üncü Bendinde Geçen Fakültelerden Mezun Olduğunu Ve Hukuk Alanında Doktora Yaptığını Gösteren Diploma Suretlerini 16-24 Eylül Tarihleri Arasında Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Hâkim Adaylığı Şube Müdürlüğüne Vermeleri Ya Da Masrafını Ödemek Şartıyla Mahalli Cumhuriyet Başsavcılığı Aracılığıyla Göndermeleri Gerekmektedir.
Başvuru Formu Ve Ekleri Müracaat Süresinin Bitiminden İtibaren Şartların Mevcut Olup Olmadığı Açısından İncelenecek, Şartları Taşıyanların Adı Ve Soyadı Yazılı Liste Bakanlığımız www.pgm. adalet.gov.tr Adresinde 11 Ekim 2013 Tarihinde İlân Edilecektir. Şartları Taşımadığı Tespit Edilenlere Durumları Bildirilecek Ve Yazılı Sınava Alınmayacaklardır.
I- Adalet Bakanlığı Tarafından ÖSYM'ye T.C. Kimlik Numaraları Bildirilen Adaylara Sınava Giriş Belgesi Düzenlenecektir. Sınava Giriş Belgesinin Üzerinde Adayın Sınava Gireceği Merkez, Bina, Salon Bilgileri İle Adayın Fotoğrafı Bulunacaktır. Adaylar, Sınava Girecekleri Yer Bilgisini Gösteren Sınava Giriş Belgesi'ni 28 Ekim 2013 Günü Saat 14.00'ten İtibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numarası ve Aday Şifresi Girerek Edinecektir. Başvuru İşlemi Sonrası ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine İlk Kez Dahil Olan Adaylara Ücretsiz Olarak İnternet Erişim Şifresi Verilmektedir. Yeniden Şifre Edinmek İsteyen Adaylar Başvuru Merkezlerine Nüfus Cüzdanı Süresi Geçerli Pasaportu İle Şahsen Başvurarak Ücreti Karşılığı Alacaklardır. Şifrenin Edinilmesi İle İlgili Ayrıntılı Bilgi ÖSYM'nin İnternet Sayfasında Bulunmaktadır.
I- Adaylara Yazılı Yarışma Sınavında 40 Sorudan Oluşan Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testi İle 100 Sorudan Oluşan Alan Bilgisi Testi Uygulanacaktır. Testlerdeki Soruların Konulara Göre Dağılımı Kendi Aralarında Eşit Olacaktır. Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testi: Türkçe, Matematik, Türk Kültür Ve Medeniyetleri, Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi Ve Temel Yurttaşlık Bilgisi İle İlgili Çoktan Seçmeli Sorulardan, Alan Bilgisi Testi: Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, İdarî Yargılama Usulü, Hukuk Yargılama Usulü, Borçlar Hukuku(Genel Hükümler), Medeni Hukuk, Ceza Hukuku(Genel Hükümler), Vergi Hukuku, Vergi Usul Hukuku Ve Maliye-Ekonomi İle İlgili Çoktan Seçmeli Sorulardan Oluşacaktır.
Adaylar Sınava, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet Adresinden Edinecekleri Sınava Giriş Belgesi Ve Nüfus Cüzdanı Veya Süresi Geçerli Pasaport İle Kabul Edilecektir. Nüfus Cüzdanında Soğuk Damga Basılı Olmalı, Adayın Güncel Bir Fotoğrafı Ve T.C. Kimlik Numarası Bulunmalı, Pasaportun Süresi Geçerli Olmalıdır. Özerinde Soğuk Damga, Güncel Bir Fotoğraf Veya T.C Kimlik Numarası Bulunmayan Nüfus Cüzdanları İle Geçerlilik Süresi Bitmiş Pasaport Kabul Edilmeyecektir. Bir Aday Bu Belgeleri Yanında Olmadığı Halde Sınav Koordinatörlerinin, ÖSYM Temsilcilerinin Bina Veya Salon Görevlilerinin Kararı İle Herhangi Bir Salonda Sınava Alınmış Olsa Bile, Bu Adayın Sınavı ÖSYM Yönetim Kurulunca Geçersiz Sayılacaktır. (Sadece Zorunlu Askerlik Görevini İfa Edenler İle Askeri Öğrenciler İçin Askeri Kimlik Belgesi, Nüfus Cüzdanı/Pasaport Yerine Kimlik Belgesi Olarak Kabul Edilecektir. Sürücü Belgesi, Meslek Kimlik Kartları Vb. Diğer Tüm Belgeler Sınava Giriş İçin Geçerli Sayılmayacaktır.) Sınav İçin Gerekli Olan İki Adet Kurşunkalem, Silgi, Kalemtıraş, Peçete Ve Şeker Her Bir Aday İçin ÖSYM Tarafından Temin Edilecektir. Sınava Giriş Belgesini İbraz Edemeyenler Sınava Alınmayacaktır. Tüm Adaylar ÖSYM'nin İnternet Sayfasında Yayımlanan "Sınav Uygulamalarına İlişkin Güvenlik Tedbirleri" Duyurusu İle Bu Tedbirlere Yönelik Mevzuat Hükümlerine (26 Eylül 2012 Tarihli Ve 28423 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Adayların Ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik Kapsamında) Uymak Zorundadır. Sınav Bina/Salonları ÖSYM Tarafından Kurulacak Güvenlik Kameraları İle İzlenebilecektir.
Adaylar Yazılı Sınav Sonuçlarını ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet Adresinden T.C. Kimlik Numaraları Ve Aday Şifreleri İle Öğrenebileceklerdir. Adayların Adresine Ayrıca Sınav Sonuç Belgesi Gönderilmeyecektir. Internet Sayfasında İlan Edilen Sonuç Bilgileri Adaylara Tebliğ Hükmündedir. Mülakat Tarihi Ve Yeri Bakanlığımız İnternet Sitesinde İlân Edilecektir. Sınav Sonucunun İncelenmesini İsteyen Adaylar, Sonuçların ÖSYM Tarafından Elektronik Ortamda Açıklanmasından İtibaren En Geç 10 Gün İçinde, ÖSYM'nin Internet Sayfasında Yer Alan "Adaylar Tarafından Dilekçe Gönderilmesi" Konulu Duyuru Doğrultusunda Genel Amaçlı Dilekçe Örneğini Kullanarak ÖSYM'ye Başvurmalıdırlar. Sınav Sorularına İlişkin İtirazlar İse, Soruların Sınav Tarihinden İtibaren 3 İş Günü İçerisinde Aynı Şekilde Yapılmalıdır.
Bu Adayların İnceleme Masrafları Karşılığı, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesi 6028011-5013 Numaralı Hesabına (IBANNOTR 070001000830060280115013) 5,00 TL Yatırdıklarını Gösteren Dekontunu Dilekçelerine Eklemeleri Gerekir.
Dilekçe ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06538 Bilkent Ankara Adresine Ulaştırılmalıdır. Süre Hesabında ÖSYM Genel Evrak Kaydına Giriş Tarihi Esas Alınacaktır. ÖSYM Süresi İçinde Yapılan İtirazları İnceleyecek, Sonuçlarını Adaylara Ve Gerektiğinde İlgili Kuruma 10 Gün İçerisinde Posta İle Bildirecektir. Süresi Geçtikten Sonra Yapılan İtirazlar İle Üzerinde Adayın T.C. Kimlik Numarası, Adresi, Evrak Referans Numarası Vb. Bilgiler Yazılı Olmayan, İmzalanmamış Dilekçeler İşleme Alınmayacaktır. Süre Hesabında ÖSYM Genel Evrak Kaydına Giriş Tarihi Esas Alınacaktır.
ÖSYM Aday Dilekçelerini ÖSYM'nin https://ais.osym. gov.tr internet Adresinden Alabilecek Ve-Veya Adayların Vermiş Olduğu Dilekçeleri https://ais. osym.gov.tr İnternet Adresinden Cevaplayabilecektir.